Motion till Tollarklubbens årsmöte 2003 angående Tollingjaktprov vid Tollarspecialen.

Bakgrund

Vid Tollarklubbens årsmöte 2002 fattades ett beslut att Tollingjaktproven skulle förbli inofficiella.

Tollingjaktprov är ett prov speciellt framtaget för Tollarna.

Tollarklubbens årliga rasspecial, Tollarspecialen, har för närvarande jaktprov i junior-, nybörjar- och mästarklass samt Jägarförbundets Särskilda Apporteringstest.

SSRK:s fullmäktige 2002 beslutade att rasklubbarna i framtiden skall få arrangera jaktproven på rasspecialerna som officiella jaktprov. Det kommer att innebära att svårighetsgraden i Nkl och Ukl kommer att öka. För många hundar som inte är färdigtränade, men som ändock är i behov av proverfarenhet innebär detta att de inte kommer till start på Specialens jaktprov. Detta skulle kunna tillgodoses genom att man införde Ukl/Nkl Tollingjaktprov på Specialen. Men redan idag är det svårt att hitta tillräckligt med mark och funktionärer för att täcka behovet. För att lösgöra de resurser som krävs för detta, skulle kravet på att genomföra Apporteringstest kunna lyftas från Specialen. Detta, då ett Apporteringstest går att genomföra på kort varsel och med relativt enkla medel av t ex en aktivitetsgrupp eller genom att en eller flera uppfödare organiserar det tillsammans.

Undertecknad föreslår därför att Tollarklubbens årsmöte beslutar att:

  • lyfta kravet på Tollarspecialen att genomföra Apporteringstest, för att i stället genomföra Tollingjaktprov i Ukl och Nkl från och med Tollarspecialen 2004.

Ulrica Åström


Styrelsens yttrande:

Styrelsen håller med motionären att det är lättare att anordna ett apporteringstest när som helst jämfört med ett tollingjaktprov.

Styrelsen tillstyrker motionen med ändringen att den ska träda i kraft vid Specialen 2005, eftersom förberedelserna inför Specialen 2004 redan hunnit så långt.



Copyright © Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubben