Motion 1

Motion till Tollarklubbens ordinarie Klubbmöte 2006 angående tillägg i hälsoprogrammet

Bakgrund:
enligt nuvarande hälsoprogram är det inte tillåtet att använda kända PRA-anlagsbärare i avel. Optigen i USA har utvecklat ett gentest för prcd PRA, den för Tollarna enda kända varianten av PRA. SKK har beslutat att officiellt registrera PRA status för de tollare som gentestas efter SKK-modell.

Tollarklubbens avelskommitté vill ha ett tillägg till nuvarande hälsoprogram som gör det möjligt att få använda den registreringsmöjligheten. Det ska vara frivilligt, men vi kan på så sätt utöka avelsbasen och frigöra djur, efter PRAbelastade föräldrar, från avelsförbud.
Hundens testresultat måste vara A, normal, eller B, carrier.
Hundar med dubbelt PRA anlag, dvs de som själva kommer att utveckla sjukdomen, är C, affected, kommer ej att få användas i avel i Sverige.
En B-hund måste paras med en A-hund testad enligt nya reglerna och avkommorna skall också testas innan de får hela sin stamtavla.
Om två A-hundar paras måste man för att få registrera valparna som A hundar DNA typa föräldrar och valpar. Dessa valpar behöver då inte testas via Optigen.
Försiktighetsåtgärder som ovan måste vidtas för att ett kommande DNAregister skall kunna vara tveklöst säkert.

Tollarklubbens avelskommitté ser bara fördelar i SKK’s registrering. Vi kan fortsätta precis som idag med ”stamtavleläsning” och att läsa den förteckning över redan testade hundar som Tollarklubbens avelsråd kommer att sammanställa. (Hundar utanför SKK’s remisstestningar kommer ej att registreras).
Vi kan närhelst vi vill skaffa en remiss till Optigen och gå till veterinären och ta provet. Hunden registreras sedan i SKK’s register.
Det är när man vill använda en känd carrier(anlagsbärare) fördelarna kommer i dagen.

Eftersom motionen handlar om ett tillägg till nuvarande hälsoprogram ska alla avelsdjur, också de testade, även i fortsättningen ögonlysas inom ett år före parning.

Tollarklubbens avelskommitté föreslår härmed:

  • att till nuvarande hälsoprogram göra ett tillägg, så att vi med hjälp av gentestet kan utöka avelsbasen efter PRA-belastade föräldradjur och på sikt avla bort prcdPRAanlaget helt
     

  • att klubbmötet ger Tollarklubbens avelskommitté i uppdrag att ansöka om registrering av Optigenresultat. Detta görs via SSRK/HS till SKK

20051127

Yvonne Altemark Ingrid Larsson
   
Ulrica Åström Axel Sannö

Styrelsens yttrande:

Styrelsen yrkar på bifall av motionen i sin helhet.



Copyright © Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubben