Motion till Tollarklubbens årsmöte 2002

Tollarjaktprovens status

Inledning

Vi tycker att det förra årsmötets beslut att tollarjaktproven ska vara officiella inte var tillräckligt underbyggt och vi vill därför att beslutet om att göra tollarjaktproven officiella skall omprövas.

Vi anser att Tollarklubben skall verka för att rasen ska förbli en mångsidig apportör, i enlighet med det beslut som togs på årsmötet 2001 om ändringar i Tollarklubbens långtidsplan:

"TOLLAREN SKA, I FÖRSTA HAND, SES SOM OCH FÖRBLI EN APPORTÖR PÅ ALLT SMÅVILT, LIKSOM ÖVRIGA RETRIEVERRASER ÄR"

Om dessa mål ska kunna uppnås är det viktigt att tollarna även i framtiden har SSRKs retrieverprov som sitt officiella arbetsprov.

De inofficiella tollarjaktproven fyller dock en viktig funktion då dessa är ett utmärkt sätt för många att för första gången prova på hur det är att starta på jaktprov.
Provformen bidrar på så sätt till att fler hundar tränas i och används till apportering.

Motivering

Vi finner det inte tillräckligt klarlagt hur och varför tolling fungerar. Det har inte heller klart påvisats vilka egenskaper som ska beaktas i avelsarbetet gällande tollinghundar eller dessa egenskapers arvbarhet. Tills detta är klarlagt kan andra verktyg än tollarjaktproven användas för att utvärdera avelsarbetet.

Genom att verka enligt långtidsplanens intentioner når vi förhoppningsvis längre, än genom att med korta intervall ändra/förkasta tidigare accepterade metoder för avelsutvärdering. Retrieverproven som provform prövar redan många av en retrievers önskade egenskaper.

Det faktum att ett litet antal Tollare startar på SSRK's prov är inte ett fullgott skäl för att utarbeta anpassade jaktprov för Tollarna. Det borde istället vara ett skäl till att öka utbudet på jaktliga aktiviteter inom Tollarklubben med slutmålet att ett stort antal hundar på sikt provas på retrieverjaktprov.

Vi hemställer därför till årsmötet att besluta:
Att tollarjaktproven förblir inofficiella.

Kristinehamn den 28 november 2001

Britt AnderssonRöhr & Kjell Röhr
Lusaskens kennel


Styrelsens yttrande:

Vi arbetar fortfarande med frågan. SSRK hjälper oss nu att ta fram regler och provform. Det är därför för tidigt att säga något om hur det kommer att bli i framtiden. Klubbens representanter i arbetsgruppen arbetar med frågor rörande detta, varför styrelsen föreslår att bevakning i frågan överlåts på Aji Franzén, Johan Körge och Ingrid Larsson.

Styrelsen yrkar på avslag.



Copyright © Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubben