Motion.

Om inofficiella SM i tollingjakt.

Bakgrund

Med de inofficiella tollingjaktproven har vi inom Tollarklubben unika möjligheter att träna oss inför de officiella jaktproven inom SSRK. Genom att proven arrangeras på samma sätt och med samma förberedelser som de officiella proven med provledare, funktionärer och givetvis meriterade jaktprovsdomare från SSRK ger de inofficiella tollingjaktproven oss förare och våra hundar en unik chans att prova på riktiga jaktprov.
Vi utvecklas tillsammans med våra hundar, vi testar provsituationen och de olika momenten tillsammans med andra tollarekipage, vi sporras av varandra, vi löper liten risk att bli bortlottade, och vi kommer bättre förberedda till de riktiga proven inom SSRK.
Det är min fasta övertygelse att förare och hundar som deltagit i ett eller helst flera inofficiella tollingjaktprov, har mycket större möjligheter att lyckas när det är dags för de officiella SSRK-proven. Jag är också övertygad om att en hög andel tollare, som lyckas i de officiella proven, är det enda sättet att motverka den snedvridna bild av vår ras, som fortfarande finns eller kan finnas hos t.ex. provarrangörer och domare inom SSRK, de andra retrieverklubbarna eller hos de jaktligt intresserade.
Det är alltså av största vikt för vår klubb att intresset för de inofficiella tollingjaktproven stärks, och att de deltagande ekipagen inspireras att fortsätta att utvecklas och delta i fler prov. Ett naturligt steg mot detta skulle vara att varje säsong avslutades med ett inofficiellt SM i tollingjakt, där årets bästa ekipage i de olika klasserna korades. Till detta inofficiella SM skulle hundar och förare, som tidigare under året erhållit pris i tollingjaktprov, ha företräde.

Jag yrkar därför att Tollarklubbens årsmöte beslutar att:
Det avslutande tollingjaktprovet i fortsättningen blir klubbens inofficiella svenska mästerskap i tollingjakt,
att de hundar och förare som av domaren koras som provbäst i respektive klass anses vara inofficiella svenska mästare i tollingjakt,
att vandringspriser instiftas i varje klass, samt
att de första inskriptionerna i dessa vandringspris blir de bästa ekipagen vid SM i Fiskeboda 2001 och säsongsavslutningen i Spakarp 2002.
 

Sverker Haraldsson, redaktör Tollaren


Styrelsens yttrande:

Styrelsen anser att det ännu är för få hundar som deltager för att man ska kalla det ett SM. Vi har dessutom precis tagit bort SM-titeln och i stället kallat det för säsongsavslutning.

Styrelsen yrkar på avslag av motionen i sin helhet.



Copyright © Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubben