Motion till Tollarklubbens årsmöte 2003 om kriterier som måste uppfyllas för att få en valpkull förmedlad via klubbens valpförmedling.

2001-12-01 ändrades kriterierna som måste uppfyllas för att få en valpkull förmedlad via Tollarklubbens valpförmedling.
Dom nya kriterierna innebär tillägget att tiken måste ha någon sorts jaktmerit. Detta har medfört att endast 11 valpkullar av 48 registrerade har anmälts till valpförmedlingen fram till den 25 november 2002.
Av dessa 48 valpkullar var 18 av tikarna jaktmeriterade, m.a.o. trots jaktmerit på tikarna, har 7 av tikägarna inte använt valpförmedlingen. Varför har inte dessa valpkullar lämnats till förmedlingen?? Beror det på att de inte uppfyllt valpförmedlingens övriga krav eller är det en protest mot denna regel??
Om "trenden" med minskande antal anmälda valpkullar till valpförmedlingen fortsätter, finns det en risk att Tollarklubben tappar kontrollen över vilka parningar som planeras.
Som det är nu behöver uppfödarna inte vara rädd för att få tag på valpköpare, snarare tvärtom. Valpköparna vet ofta mycket väl vad de vill använda sina hundar till och Tollaren är ju en "allround-hund" som på senare år har gjort bra ifrån sig både på lydnads-, bruks- och agility-tävlingar. Det känns fel att degradera tollaren till att "bara" vara en jakthund och gallra bort kullar p.g.a. en merit som till stor del beror på ägarens tid och intresse.

Vi vill att Tollarklubben tar bort tillägget om jaktmerit på tiken. Det skulle medföra att flera valpkullar skulle anmälas till Tollarklubbens valpförmedling och att Tollarklubben skulle få bättre kontroll över vilka parningar som planeras.

Därför föreslår undertecknade att Tollarklubben ändrar nuvarande kriterier och tar bort tillägget om jaktmerit på tiken.

Anita Larsson, kennel Solvinga's
Anki Broberg, kennel Working Beauty's
Carina Sundberg, kennel Hummelviksgården
Marie Olsson, kennel Red Pearl's
Annika Nordgren, kennel Bigsize
Maria Andersson, kennel Canagold's
Maria Gester kennel Seawild
Kurt & Yvonne Hjortenkrans, kennel Rävtassens
Yvonne Altemark, kennel Riverbreeze
Yvonne Klebom
Marica Ekstrand
Monica Kinge, valpförmedlare
Tuula Lindroos, valpförmedlare

Sölvesborg 2002-11-28


Styrelsens yttrande:

De nya valpförmedlingsreglerna trädde i kraft 1 december 2001 och har således bara haft ett år på sig. Vi anser att det är för tidigt att utvärdera detta än, men en klar tendens är att vi fått fler jaktmeriterade tikar i landet.

Styrelsen yrkar på avslag av motionen i sin helhet.



Copyright © Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klubben